QUI SOM


La Companyia Inestable de Teatre d'El Casal, està formada per persones que es vinculen d'alguna manera a Sant Andreu de Llavaneres, ja sigui perquè en són fills o hi viuen, o bé perquè hi tenen alguna relació d'amistat, feina, etc.

La llista és llarga i flexible, és a dir que s'amplia o es redueix en èpoques de glòria o de penúria, relacionades normalment amb la producció de les obres o amb el lideratge dels directors.

Si voleu posar-vos en contacte amb la Inestable, ho podeu fer a través d'El Casal o bé amb un correu electrònic a l'editora d'aquest bloc, lurdessaavedra@hotmail.com.

ORGANITZACIÓ

La Secció de teatre d’El Casal té un funcionament democràtic: periòdicament escull un president que s’encarrega de les relacions amb la Junta Directiva d’El Casal, de coordinar els membres i els projectes de la Secció, de les relacions amb altres companyies, etc. Han estat o són presidents Jordi Roldós, Teresa Villanova, Joan Devesa, Domènec Canal, Jordi Ortiz... Actualment és una junta formada per diferents membres de la secció que en porta a terme les tasques de gestió.

El Casal està ubicat a l’Avinguda de Catalunya nº56, i en un dels seus edificis la Secció de Teatre comparteix, amb altres seccions de l’entitat, una sala polivalent i uns vestidors que fan també la funció de magatzem.

HISTÒRIA

La tradició teatral a Sant Andreu de Llavaneres comença, com a la majoria de pobles i ciutats, al voltant de l’església i dels cicles religiosos. De principis del segle XX i fins a la guerra civil, es coneixen dues companyies al poble que puntualment realitzen el muntatge d’algunes obres teatrals. Però l’esdeveniment bèl•lic estronca aquestes representacions, com tants altres projectes culturals, i només es mantenen les relacionades amb la litúrgia del Nadal, és a dir, els Pastorets, tot i que de manera puntual.

A partir de l’any 1976, amb la creació a Llavaneres d’un centre cultural actualment anomenat El Casal, s’obren les portes a projectes independents i no institucionals de caràcter lúdic, esportiu i cultural. L’any 1980 s’escenifiquen Els Pastorets en el marc d’El Casal i, a rel de l’èxit d’aquest muntatge, la Junta Directiva de l’entitat proposa la creació d’una Secció de Teatre. És així doncs, com neix una agrupació teatral que entronca amb la tradició.

Malgrat això, els dos o tres primers anys després de la inauguració de la Secció de Teatre d’El Casal, no hi ha cap tipus de producció. Però el 1981, amb el muntatge de dues obres escrites per autors locals –Casem la noia, de Gaspar Bartrès i Un boletaire de cuidado, de Joan Català-, arrenquen definitivament les activitats de la secció.

A partir d’aquí la Secció de Teatre comença a aglutinar tot un seguit de persones d’edats ben diverses però amb un interès comú: el teatre. Els integrants de la secció són sovint fluctuants, els mitjans escassos i els muntatges gens regulars. Tot això dóna peu a batejar la companyia amb el nom de la Inestable. A mitjans dels 80, doncs, neix la Companyia Inestable de Teatre d’El Casal.

L'ESQUERDA

Als anys 90, i amb la intenció de fer arribar el gust pel teatre també als més petits, sorgeix la idea de crear una companyia infantil dins de la Secció de Teatre: L’Esquerda. La promotora n’és Teresa Villanova i n’heretaran la tasca Carme Julià i Neus Gómez, que dirigeixen nens i nenes en els muntatges següents:
  • 1994: Un barret de palla d’Itàlia
  • 1995: El rei que no reia
  • 1996: Mans enlaire!
  • 1998: Esclops i taronges
  • 2003: La llegenda del drac i la princesa
  • 2008: Mans enlaire!
A continuació, i gràcies a José Luís Martín, podeu veure diferents fragments de les obres de L'Esquerda:




DIRECTORS

Destaquem els directors responsables dels muntatges: Jordi Roldós, Joan Devesa, Dani Tàpias, Xavier Noms, Manel Llobet, Domènec Canal, Sandro Rodríguez, Jordi Roldós fill, Lurdes Saavedra, Josep Serra, Neus Gómez, Jordi Ortiz, Gerard Albert...

D’altra banda, algun cop s’ha recorregut a professionals per a la tasca de direcció i, d’aquesta manera, els actors de la companyia s’han posat a les ordres de Santi Güell, Roger Pou o David Delgado Llavina.


ACTIVITATS

La Secció de Teatre és un grup obert, amb ganes de conèixer altres muntatges. Per això, des del principi de la seva fundació, es conviden companyies de pobles veïns: Premià, Argentona, Igualada, Manresa, Mataró, Vilassar de Dalt, Arenys de Munt. Fins i tot algunes companyies professionals o semiprofessionals visiten la nostra sala.

En aquest sentit, i des de 1998, s’organitza la Mostra de Teatre de Tardor Dani Tàpias, que combina muntatges propis amb d’altres de companyies amateurs o professionals. Acaben d’amanir la mostra lectures poètiques, tardes de contes, conferències, etc.
Hem de destacar –i agrair- la participació de la Companyia Inestable en el marc de la Festa Major de la Minerva i de la Festa Major de Sant Andreu, ja que l’ajuntament confia en els nostres muntatges i ens ofereix des de fa uns quants anys la possibilitat d’estrenar algunes obres en el marc d’aquestes celebracions populars.
Una altra de les preocupacions de la Secció és l’aprenentatge. Per això se subvencionen alguns cursos als membres d’aquesta secció que vulguin formar-se –de manera no professional, s’entén-, en algun dels aspectes que envolten el fet teatral. És també en aquest sentit que s’ofereixen cada estiu cursos de teatre infantil, que van ser coordinats per Teresa Vilanova i actualment ho són per Carme Julià. Aquest hivern, i per primera vegada, s’està duen a terme un curs anual per a nens i nenes, a càrrec de Xavier Noms.

I malgrat el caràcter amateur de les dues companyies que depenen de la Secció de Teatre del Casal, la Inestable i L’Esquerda, han sorgit de les nostres files persones que actualment tenen la seva professió en el món del teatre, actuant o dirigint. Ens referim a Xavier Noms i a Jordi Roldós fill, que no deixen per això de col•laborar amb la Secció quan els és possible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada